InsERT ustanawia nowy rekord – 700 tysięcy sprzedanych licencji systemów dla MŚP
InsERT S.A., lider rynku oprogramowania dla małych i średnich firm, sprzedał łącznie 700 tys. licencji własnych programów. Z tworzonych od 26 lat systemów polskiego producenta skorzystało już ponad 420 tys. firm.
2018-10-02, 13:59

InsERT, dziś największy pod względem liczby sprzedanych licencji producent oprogramowania w Polsce, powstał w 1992 roku. Od 26-ciu lat tworzy programy dla MŚP. a wśród jego produktów znajdują się m.in. systemy do obsługi sprzedaży, księgowości, kadr i płac, ułatwiające prowadzenie e-sklepu czy fakturowanie online, a także kompleksowy system Navireo ERP (650 sprzedanych licencji). Zatrudnia obecnie ponad 240 pracowników.

Tworząc programy, InsERT od samego początku wsłuchiwał się w potrzeby firm małych i średnich, umożliwiając im codzienną działalność i rynkową ekspansję. Producent rozwijał się równie szybko jak korzystające z jego produktów przedsiębiorstwa. W efekcie do 2 października br. sprzedał 700 tys. licencji swoich systemów. Z aplikacji Insertu skorzystało już ponad 420 tys. rodzimych przedsiębiorców, a wielostanowiskowe licencje umożliwiły instalacje programów na kilku milionach komputerów. Systemy z logiem producenta wspierają w codziennej pracy około 800 tys. osób i wystawiają ponad milion faktur dziennie.

Sprzedaliśmy do tej pory 700 000 programów. Co to oznacza? Że codziennie z naszych programów korzysta ponad 420 000 firm. Że codziennie Subiekty wystawiają ponad milion faktur. Postawię nawet tezę, graniczącą z pewnością, że nie ma w Polsce człowieka, który w taki czy inny sposób nie miałby kontaktu z naszymi programami. To naprawdę imponującemówi Jarosław Szawlis, prezes InsERT S.A.

Producent stworzył specjalną stronę związaną z tym przełomowym wydarzeniem www.insert.com.pl/700tysiecy.

Historia Insertu zaczęła się od Subiekta – jednego z pierwszych w Polsce komputerowych systemów obsługi sprzedaży, wykorzystywanego w większości firm rozpoczynających działalność w rodzącej się wolnorynkowej gospodarce. Twórcą Subiekta, do dziś najbardziej popularnego programu w swojej kategorii, był założyciel firmy, Jarosław Szawlis. Obecnie Subiekt jest częścią linii InsERT nexo oraz InsERT GT – zintegrowanych pakietów programów do zarządzania małą firmą.

– InsERT jest na rynku od ponad 26 lat, czyli można powiedzieć, że od zawsze. Z początkowych 5 produktów dopracowaliśmy się aż 57. Poza programami tzw. pudełkowymi oferujemy klientom także system Navireo ERP czy Subiekta 123 – onlinową aplikację do fakturowania i nie tylkowymienia Jarosław Szawlis.

Jak wynika z różnych badań, firmy z sektora MSP stanowią ponad 99% wszystkich przedsiębiorstw w Polsce. Zatrudniają blisko 3/4 Polaków i wytwarzają ponad połowę naszego PKB. Cieszę się, że InsERT, poprzez swoje systemy, może mieć udział w rozwoju, zdobywaniu nowych rynków i tworzeniu nowych marek przez mikro, małe i średnie firmy. Jednocześnie mam jednak świadomość odpowiedzialności, która w związku z tym na nas spoczywadodaje Jarosław Szawlis.

Z badań wynika również, że co piąty dorosły Polak deklaruje chęć założenia firmy do końca przyszłego roku, dwóch na pięciu dostrzega w swoim otoczeniu szanse biznesowe, a grubo ponad połowa uważa, że posiada wystarczające kwalifikacje i umiejętności do prowadzenia własnej działalności. Perspektywy na przyszłość są zatem dobre. Potwierdzają to zresztą tegoroczne wyniki finansowe Insertu. Odnotowujemy rekordowy w naszej historii przychód i fantastyczny wzrost na poziomie 25% rok do rokupodsumowuje Jarosław Szawlis.

W ciągu 26-ciu lat istnienia, InsERT zdobył nie tylko uznanie klientów, ale także branży, czego dowodem są liczne publikacje w opiniotwórczych mediach oraz wiele prestiżowych nagród. Przedsiębiorstwo ma na koncie m.in. tytuł Dobrej Marki oraz Lidera Dekady 2004-2014, nagrody IT Champion, Złoty Paragon czy Turbina Polskiej Gospodarki, a także szereg certyfikatów Solidnej Firmy oraz Złotych Laurów Konsumenta.

Producent posiada ogólnopolską sieć sprzedaży, w skład której wchodzi ok. 2 tysięcy firm partnerskich. Partnerzy, poza sprzedażą programów Insertu, prowadzą również szkolenia z ich obsługi. Są także odpowiednio wykwalifikowani, tak by w razie potrzeby móc udzielać klientom niezbędnych informacji i porad.

Od 2007 r. InsERT obecny jest także w szkolnictwie; decyzją Ministerstwa Edukacji Narodowej programy linii InsERT GT są podstawą w nauczaniu i egzaminowaniu w ponad 800 szkołach średnich o profilu ekonomicznym.

W ciągu ostatnich kilku lat producent wprowadził na rynek wiele nowych produktów, m.in. InsERT nexo – pakiet sześciu zintegrowanych programów kompleksowo wspomagających zarządzanie, aplikację vendero umożliwiającą założenie sklepu internetowego, witryny z ofertą lub firmowego serwisu, nowoczesną odsłonę systemu szybkiej sprzedaży detalicznej – Subiekt Sprint 2, czy Subiekta 123 - onlinową aplikację do fakturowania i nie tylko.

www.insert.com.pl